top of page

ANTI-REFLEKSNI SLOJ

Prednosti dioptrijskih stakala s antirefleksnim slojem 

Antirefleksni sloj omogućava:

  1. stvaranje oštrije slike smanjivanjem odsjaja i rasipanja svetlosti na površini stakla (prilikom vožnje noću refleksija se povećava u uslovima ulične rasvete, zbog farova automobila koji vam dolaze u susret, kišnog vremena -  što dovodi do smanjene oštrine slike),

  2. obezbeđuju veću udobnost i smanjuju zamor prilikom dugotrajnog gledanja u ekran računara,   

  3. povećavaju stepen kontrasta, realniji doživljaj boja i time obezbeđuju pogled kroz stakla naočara bez napora u toku celog dana,

  4. UV zaštitu od refleksije zraka sa zadnje površine sunčanih stakala.

Antirefleksni sloj kod sunčanih naočara

Antirefleksni sloj je izuzetno važno tehnološko rešenje i kod sunčanih naočara, kod kojih eliminiše refleksiju sunčeve svetlosti sa zadnje površine stakala naočara u situacijama kada je sunce iza vas. Na taj način štiti vaše oči od štetnog dejstva reflektovanih UV zraka direktno usmerenih ka vašem oku. Nanosi se samo na unutrašnju površinu stakala.

 

Većina kvalitetnih stakala uz antirefleksni sloj sadrži i hidrofobni sloj, koji sprečava nakupljanje vode na površini stakla i brže odmagljivanje. Hidrofobni sloj obezbeđuje i lakše čišćenje stakala.

Preporuka za nošenje u dečijem uzrastu!

Važno! Antirefleksni sloj na staklima smanjuje refleksiju na 0,8% (refleksija na netretiranim staklima je od 8-18%!).

 

Zbog toga oftalmolozi preporučuju 

stakla sa antirefleksnim slojem kao odličan i važan izbor kao korektivna stakla u dečijem uzrastu.

SAVETI ZA ČIŠĆENJE STAKALA SA ANTIREFLEKS SLOJEM

 

  • Prilikom čišćenja stakala s antirefleksnim slojem, koristite samo proizvode koje vaš optičar preporuči (sprej, mikrofiber krpica, vlažne maramice za stakla). 

  • Deterdženti sa mikrogranulama, jake hemikalije,  visoka toplota za vreme vrelih letnjih dana na komandnoj tabli ispod vetrobranskog stakla u automobilu, toplota koja stiže iz rerne ili sa bliskog izvora otvorenog plamena, mogu oštetiti antirefleksni sloj na staklima.

  • Antirefleksna stakla ne pokušavajte očistiti bez prethodnog ovlaživanja sprejem za čišćenje ili mlakom vodom sa blagom sapunicom. 

  • Suvom tkaninom možete oštetiti zaštitni antirefleksni sloj.

  • Iz razloga što antirefleksni sloj eliminiše refleksiju svetla koja može prikriti nedostatke na površini stakala, ogrebotine i oštećenja, nečistoća na površini antirefleksnih stakala su često vidljivija nego na staklima bez antirefleksnog tretmana.

bottom of page