top of page

SAVETI

Search

Zašto je važan antirefleksni sloj?

Prednosti dioptrijskih stakala s antirefleksnim slojem su:

  • omogućavaju stvaranje oštrije slike smanjivanjem odsjaja i rasipanja svetlosti na površini stakla (prilikom vožnje noću refleksija se povećava u uslovima ulične rasvete, zbog farova automobila koji vam dolaze u susret, kišnog vremena - to dovodi do smanjene oštrine slike),

  • obezbeđuju veću udobnost i smanjuju zamor prilikom dugotrajnog gledanja u ekran računara,

  • povećavaju stepen kontrasta, realniji doživljaj boja i time obezbeđuju pogled kroz stakla naočara bez napora u toku celog dana,

  • UV zaštitu od refleksije zraka sa zadnje površine sunčanih stakala.

Antirefleksni sloj na staklima smanjuje refleksiju na 0,8% (refleksija na netretiranim staklima iznosi od 8 do 18%!). Zbog toga oftalmolozi preporučuju stakla sa antirefleksnim slojem kao odličan i važan izbor kao korektivna stakla u dečijem uzrastu.


Antirefleksni sloj je izuzetno važno tehnološko rešenje i kod sunčanih naočara kod kojih eliminiše refleksiju sunčeve svetlosti sa zadnje površine stakala naočara u situacijama kada je sunce iza vas i na taj način štiti vaše oči od štetnog dejstva reflektovanih UV zraka direktno usmerenih ka vašem oku. Nanosi se samo na unutrašnju površinu stakala.


Većina kvalitetnih stakala uz antirefleksni sloj sadrži i hidrofobni sloj, koji sprečava nakupljanje vode na površini stakla i brže odmagljivanje. Hidrofobni sloj obezbeđuje i lakše čišćenje stakala.


559 views

Recent Posts

See All
bottom of page